duminică, 16 mai 2010

Lazile de zestre de la Budureasa



Lazile de zestre de la Budureasa


Lazile de zestre se confectionau din lemn de fag.Arborele este ales din padure de catre mesterul ladar.Arborele ales pentru prelucrare trebuie sa fie cat mai frumos,fara noduri pentru a se putea prelucra cat mai usor.
Dupa ce arborele este fasonat potrivit dimensiunilor necesare se crapa in bucati potrivit cerintelor dupa care se cioplesc cu unealta numita barda.
Materialul obtinut se pune la afumat pentru a-si primi culoarea necesara,atractiva.Dupa obtinerea culorii se trece la prelucrara,relizarea obiectelor necesare ca: hambare,mese si scaune,lazi de zestre.
Dupa asamblarea acestora mesterul ladar realizeaza cu ajutorul compasului diferite forme si modele geometrice: romburi,cercuri,traseaza diferite linii,forme ca braduti,animale,case.
In hambare se pastrau cerealele,in lazile de zestre se pastrau hainele tesute in razboi cu care oamenii mergeau duminica la biserica.
Mesele,scaunele,paturile realizate reprezentau mobilierul bunicilor nostri.Aceste piese unicat le regasim in multe muzee si reprezinta o valoare inestimabila a poporului nostru.























Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu