duminică, 16 mai 2010

Moise Miron Romanul

Moise Miron Romanul s-a nascut la 23 august 1828 in comuna Mizies,intr-o familie de tarni din parinitii Gheorhe Romanul si Ana Solomie.
La terminarea cursurilor primare Miron Romanul si-a continuat clasele secundare la liceul Roman Unit din Beius dupa care a plecat la Oradea unde a urmat cursurile de filozofie la Arhigimnaziul Premonstratens.
In anul 1846 s-a inscris la Institutul Teologic din Arad,iar dupa absolvire a primit functia de vicenotar si apoi notar consistorial la Episcopia Aradului, pr timpul episcopului Gherosim Rat.Noul Episcop,Precopie Ivaciovici l-a mutat la arhiva si apoi la cancelarie .In 1827 a fost numit profesor la Institutul Teologic siin acelasi an s-a calugarit la manastirea Hodos-Bodrog.A fost sfintit diacon si un an mai tarziu a fost ridicat la gradul de protodiacon.Cariera sa a cunoscut o ascendenta permanenta.In 1862 va fi inaintat la demnitatea de sincel si dupa doi ani la cea de protosinol.
A fost un stralucit om de litere,numele sau fiind prezent adeseori in paginile periodicelor vremii romanesti sau unguresti .A colaborat la Concordia aflata sub conducerea fostului sau profesorde la Beius,Sigismund Pop,la Albina condusa de Victor Babes la revista bihoreanului Alexandru Roman,Telegraful Roman si la ziarul maghiar Alfola din Arad.
S-a situat in permanenta in fruntea miscarii de emancipare national.In 1861,in calitate de presedinte al partidei romane de la Arad,in colaborare cu patriotul Gheorghe Popa de la Beius a organizat in cel mai stralucit mod campania electorala a candidatilor romani inscrisi in alegerile de deputati reusind sa obtina majoritatea voturilor din partea electoratului romanesc.
In anul 1873 a fost ales episcop al Aradului.Instalarea s-a facut cu mare fast pe data de 3 februarie 1874.Evenimentele s-au derulat deosebit de repede.
S-a stins din viata in anul 1908,lasand in urma sa o bogata activitate spirituala si politica dusa in interesul natiunii romanesti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu