luni, 10 mai 2010

Nicolae Bolcas

Nicolae Bolcaş a fost un intelectual român de mare anvergură, curajos şi greu de contrazis în argumentaţia sa pe tema drepturilor fundamentale ale poporului român. Un om demn, cinstit şi generos, neînfricat, a cărui fiinţă a fost învăpăiată de un puternic sentiment de patrie. Face parte din galeria marilor patrioţi ardeleni care îşi iubesc ţara până dincolo de moarte.
Nicolae Bolcaş s-a născut la Remetea în ziua de 24 noiembrie 1882, şi mama sa, Maria, l-a adus la Beiuş, împreună cu Gheorghe, cel de-al doilea fiu al său. Nicolae a ajuns avocat vestit şi doctor în ştiinţele juridice.
În anul 1912 şi-a deschis biroul de avocatură din Beiuş, afirmându-se ca un luptător de elită pentru apărarea românilor.
A fost ucis impreuna cu un alt avocat renumit al Beiusului si-anume Ioan Ciordas, în noaptea de 3/4 aprilie 1919, la Lunca , în vinerea Patimilor la ora trei şi jumătate.
Nicolae Bolcaş si Ioan Ciordas au dat jertfa supremă pentru neam şi ţara lor, iar trupurile lor sfârtecate au fost deshumate după câteva zile şi aduse la Beiuş, unde au fost reînhumate la 25 aprilie 1919. De atunci, la acesta data, Beiusul comemoreaza in fiecare an pe cei doi patrioţi români Nicolae Bolcaş si Ioan Ciordas, fruntaşi ai luptei pentru unitatea naţională a neamului.
Din 1994 Liceul Pedagogic din Beius poarta numele avocatului Nicolae Bolcas, acesta fiind Liceul Pedagogic ``Nicolae Bolcas``.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu