miercuri, 5 mai 2010

Istoricul comunei Finis


Pe intreg parcursul sec VII-XI si pe actualul teritoriu al comunei Finis erau asezari romanesti cu o cultura materiala ce continua neintrerupt traditionala cultura a poporului dac, care dainuie neintrerupt pe aceleasi vetre.
In ciuda impotrivirii populatiei romanesti , Bihorul, deci si comuna Finis a fost transformat in comitat, in cadrul teritoriilor cucerite de catre regatul feudal ungar , primul comitat fiind atestat in 1111.Navalirea tatara din 1241 a lovit si franat procesul de feudalizare , slabind dominatia maghiara si favorizand consolidarea elementului autohton romanesc.
Vorbind despre istoricul localitatii Finis , nu putem trece cu vederea faptul ca el se impleteste strans cu istoricul cetatii cu acelasi nume. Asezata la hotarul satului Finis , pe varful unui pisc ascutit la 459 m. altitudine , istoria mareata a acestei cetati din care nu mai avem decat ruine, se pierde in noianul de ani ce s-au scurs.
Istoricul cetatii se impleteste strans cu dezvoltarea asezarii de la poalele ei, localitatea Finis. Comuna Finis este atestata documentar pt. prima data in anul 1291 cu numele de Fenes. Forma romaneasca a toponimului Finis evoca cuvantul latinesc “finis” care inseamna sfarsit , granita , capat. Deci se poate spune ca existenta cetatii ar marca un un punct de granita.
Localitatea Finis apare documentar pt. prima data in anul 1552, localitatea Suncuius in anul 1422, iar localitatea Ioanis in anul 1442.
Navalirile turcesti sunt tot mai frecvente in Transilvania , respectiv in Tara Beiusului in 1598 si 1698 avand ca scop ocuparea cetatii Finisului. Pericolul turcesc creste an de an si in 1661 cade si localitatea Finis sub ocupatia lor timp de 30 de ani.
Dezvoltarea localitatii Finis are legatura cu construirea morii de hartie care a inceput in anul 1788 , fiind asezata la marginea localitatii , spre ruinele cetatii.Moara de hartie era singura manufactura din Comitat care producea 4 sorturi de hartie .In documentele vremii se arata ca in 1816 un numar de 37 de locuitori mor de foame in localitatea Finis.
In preajma izbucnirii primului razboi mondial , situatia taranilor din localitatea Finis era foarte grea , impozitele sporite determinau locuitorii sa imprumute bani cu dobanda , pe care nu-i puteau inapoia la termen.
Bolile contagioase secerau multe vieti omenesti .Foarte putini locuitori stiau carte , conditiile de munca si de locuit erau foarte grele .Infrangerea Austro-Ungariei in primul razboi mondial (1914-1918) a deschis calea popoarelor spre independenta nationala.
In 1944 , la intoarcerea armelor impotriva Germaniei unele actiuni militare s-au purtat si pe teritoriul comunei Finis.
La 16 septembrie 1944 inamicul dezlantuie un atac prin surprindere pe tot frontul Remetea-Rabagani-Finis, care a fost respins.
La 11 iunie 1948 si in comuna Finis se trece la nationalizarea celor doua unitati industriale (sectorul de exploatare forestiera Finis si fabrica de cherestea Ioanis).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu