Comuna Pomezeu



Pomezeu, mai demult Pomezău, (în maghiară Papmező, Kispapmező, în trad. "Câmpul Popii") este o localitate şi o comună în judeţul Bihor, Transilvania, România.
Comuna Pomezeu este alcătuită din satele Coşdeni, Hidiş, Spinuş de Pomezeu, Sitani, Câmpani de Pomezeu, Vălani de Pomezeu şi lacu Sărat.
Drumurile de acces sunt drumul naţional 76 şi drumul judeţean 764K.

Oraşele apropiate sunt Beiuşul la 24 km şi Oradea la 60 km.

Există introdusă conducta de apă potabilă. Comuna este racordată la reţeaua electrică pe toată suprafaţa. Nu există reţea de gaz natural . Drumul este asfaltat aproape in toata comuna . Serviciile de telefonie sunt disponibile pentru jumătate din locuitori. Televiziunea prin cablu este disponibilă pentru întreaga populaţie.


Scurt istoric:

In componenta comunei se gasesc 3 localitati dintre cele mai vechi, conform atestarii documentare: Pomezeu, Campani de Pomezeu su Spinus de Pomezeu. Acestea sunt atestate din anul 1492. Localitatile Cosdeni, Hidis si Sitani sunt atestate din anul 1508, iar Lacul Sarat apare ca unitate administrative separate in anul 1956.

Monumente istorice si de arhitectura:
Ruinele Cetatii Kornis
In marginea comunei se afla ruinele unei cetati feudale atestata documentar prima data in anul 1594 (sub numele de POPMEZO,important centru domenial ,de care aparţineau 15 sate(1633) stapan fiind Sigismund Kornis de Rusca,generalul principelui Transilvaniei Gheorghe Rakcoczi I.
A fost cucerita de otomani in anul 1659,fiind una dintre cele mai înfloritoare localităţi din zona ,devenind reşedinţa de sandceag( 1660-1692).
Aceştia confom legendei care circula prin zona au trecut la consolidarea cetăţii obligind cetăţenii din zona sa aducă piatra de Ia Cimpani pe cap,pina cind acestora li s-au făcut viermi sub pielea capului.
După infringerea turcilor in cetate au locuit « popii roşii »,dupa datele pe care le deţinem aceştia fiind călugării franciscani,care au deţinut puterea o vreme in zona.