Viorel Horj
Viorel Horj,director al Directiei de Cultura,Culte si Patrimoniu Cultural Bihor,s-a nascut la 25 aprilie 1941 in satul Draganesti,judetul Bihor.
A absolvit scoala primara in satul Draganesti,scoala elementara si liceul la Colegiul Samuil Vulcan Beius.
Intre 1960 si 1965 a fost student la Facultatea de filologie a Universitatii Babes-Bolyai Cluj.La absolvire a fost repartizat,ca professor de limba latina,la liceul pe care l-a absolvit,adica la Liceul Samuil Vulcan din Beius,unde a functionat ca professor pana in anul 1968.In 1968 a fost transferat la Comitetul pentru cultura si arta al judetului Bihor,unde a avut responsbilitatea institutiilor artistice profesioniste.
Imediat dupa evenimentele din decembrie 1989(in februarie 1990) a fost numit consilier sef al Inspectoratului pentru cultura Bihor,unde a functionat pana in luna martie 1997.Din martie 1997 pana in iunie 2001 a fost angajatul Bibliotecii Judetene Gheorghe Sincai Oradea,ca director-adjunct.Din 1 iulie 2001 este directorul Directiei Cultura,Culte si Patrimoniu Cultural Bihor.
Inainte de 1989 a desfasurat o activitate profesionala in directia conceperii si sustinerii unor proiecte culturale,dar sip e taramul publicisticii si creatiei literare.Este coautorul a doua importante manifestari cu deschidere nationala,initiate si desfasurate inainte de 1989 si menite sa valorifice disponibilitatile cultural-artistice ale institutiilor profesioniste oradene.
Pe plan extern el a initiat protocolul de schimburi culturale cu romanii din Ungaria si cu judetul limitrof din aceiasi tara vecina.A stabilit legaturi culturale durabile cu Italia avand acolo un nucleu de intelectuali,prieteni si manageri care i-au sustinut admirabil initiativa.
In anul 1998 a sustinut examenul de titularizare pe post de lector universitar la Facultatea de Arte din Oradea,unde preda cursul Psihologia cuvantului,formei si culorii.
Activitatea sa publicista s-a materializat in poezie,proza,eseuri,cronici dramatice si cronici de arta plastica.Bibliografia personala insumeaza peste 300 de titluri,lasand fireste la o parte materialele ocazionale.Pana in 2002 a publicat urmatoarele carti:1.Rememorari,Editura Facla,1979 (versuri)2.O mie de lucruri,Editura Facla,1980 (versuri);3.Muntele acvilelor,Editura Cogito,1992 (versuri);4.Vestitorul din amurg (proza);5.Calul troian (roman);6.Teodor Nes (Micromonografie);7.Octavian Goga (Micrimonografie),Oradea,2001.
luni, 10 mai 2010
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu