luni, 10 mai 2010

COMUNA TARCAIA

Comuna Tarcaia este asezata in nord-vestul Romaniei, in partea de SV a judetului Bihor , in partea centrala a Depresiunii Beiusului, pe cursul su[erior al Crisului Negru, ce strabate depresiunea, limitata la vest de Muntii Codrului, iar la est de Muntii Padurea Craiului, masivul Vladeasa si Muntii Bihor.
Asezata imediat in vecinatetea orasului Beius, comuna Tarcaia se invecineaza cu urmatoarele localitati:
  • in partea de nord cu orasul Beius si comuna Finis
  • in partea de sud cu comuna Lazuri de Beius
  • in prtea dee est cu comuna Draganesti
  • in partea de vest cu judetul Arad, Muntii Codru-Moma

Administrativ, comuna se compune din 4 sate: Tarcaia (resedinta de comuna), Mierag, Totoreni si Tarcaita. Disanta satelor fata de resedinta de comuna este urmatoarea:

  • Tarcaia-Tarcaita 7 km
  • Tarcaia- Totoreni 3 km
  • Tarcaia-Mierag 5 km

Altitudinea la care sunt asezate locaitatile este urmatoarea:

  • Tarcaia 180-200m
  • Totoreni 220-260m
  • Tarcaita 260-280m
  • Mierag 314-330m

Pe teritoriul comunei trec doua rauri, respectiv Valea Mieragului si Valea Tarcaitei. Valea Mieragului strabate comuna pe o distanta de 4,5 km si in perioada de vara este secata, iar Valea Tarcaitei strabate comuna pe o distanta de 25 de km si nu seaca in timpul anului.

Centrul de comuna este asezat pe malul stang al Crisului Negru, la nord de cofluenta acestuia ci Valea Tarcaitei. Asezarea se intinde pe terasa Crisului Negru, zona de campie fiind limitata de dealurile piemontane care fac trecerea spre zona muntoasa.

Relieful comunei este caracterizat printr-o morfologie variata: zona de campie intinsa pe terasa Crisului Negru, dealurile piemontane ala Muntilor Codru, acoperite de paduri de foioase.

Din punct de vedere climatic, teritoriul comunei Tarcaia, se incadreaza intr-o zona de climat temperat continental-moderata, cu veri nu prea calduroase si ierni relativ blande, cu precipitatii repartizate in tot tipul anului, dar inregitrand un maxim la sfarsitul primaverii si inceputul verii si cu temperatura medie a lunii iulie de 20 C. In comuna Tarcaia , traiau la data recensamantului din 2002, 2266 persoane, din carec 1009 barbati si 1257 femei. Indeletnicirea de baza a locuitorilor comunei este agricultura, atat sectorul vegetal, cat si sectorul animal. Locuitorii satelor Tarcaia si Totoreni au ca ocupatie de baza legumicultura, iar locuitorii satelor Mierag si Tarcaita, exploatarea lemnului si cresterea animalelor. In completare, numerosi locuitori practica activitati industriale comert si prestari servicii. Datorita faptului ca satele comunei sunt situate intr-o pozitie climatica de adapost si pentru ca are cele mai variate forme de relief, gospodarii au dezvoltat activitati in toate sectoarele agricole: legumicultura, pomicultura, viticultura si cresterea animalelor. Potentialul agricol reliefeaza 3850 ha de suprafata agricola, din care : arabil 1493 ha, f 447 ha, pa 1788 ha, livezi 73 ha , vii 49 ha. Exista initiative particulare cu rezultate deosebite (sere de legume, ferme de animale), dar nu exista o forma de colaborare si sustinere reciproca in vederea obtinerii unor rezultate mai bune. In ceea ce priveste cresterea animalelor, se constata ponderea din ce in ce mai mare a efectivelor detinute in gospodariile populatiei, mai ales la pasari. De asemenea, caprinele, cabalinele si albinele, desi acestea nu se regasesc in datele statistice.

Facilitatile si dotarile culturale ale comunei se reduc la nivelul caminelor culturale, care exista in fiecare sat al comunei. La fiecare 4 ani se organizeaza ''Zilele Tarcaii'', mentinandu-se vie, cultura si obiceiurule locuitorilor comunei. Bisericile au un aport important in pastrarea si promovarea culturii locale, cultele religoase conlucran cu primaria. Caminele culturale sunt intr-o stare de degradare, necesitand renovare urgenta. Folclorul local este baproape inexistent, doar in Tarcaia mentinandu-se vie cultura si obiceiurile locale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu