joi, 15 aprilie 2010

Biserica "Adormirea Maicii Domnului" din Goila







Biserica "Adormirea Maicii Domnului" din Goila
Indata dupa anul 1750, cei cativa locuitori ai satului Goila si-au construit o bisericuta modesta de lemn, pe care au inzestrat-o cu toate necesare randuielii crestine.Au pastrat-o pana in zilele noastre, dupa ce, din vechime, din vreme in vreme, i-au mai adaugat cate ceva ,fara a schimba din infatisarea pe care a avut-o dintru inceput.Altarul de plan pentagonal are peretii longitudinali usor retrasi spre interior , iar laturile de rasarit se incheie in varf ascutit.
Deasupra altarului, acoperisul este usor denivelat fata de coama acoperisului navei,marcand si in exterior spatiul tainelor.
Crucea din varful turnului se ridica numai cu putin peste acoperisul navei, deoarece clopotnita nu are decat un coif piramidal terminat intr-un glob;sageata lipseste.
De remarcat ca peretii bisericii nu au linie verticala, ci una oblica, amintind parca de functiile unor contraforturi.Grinda-tirant din naos prinde peretii de nord si sud , asigurand stabilitatea boltii semicilindrice facuta din barne nu prea groase, legate prin cuie de lemn in arcul dublou median, in scheletul iconostasului si pe peretele de vest.Peretii ,odinioara cu barnele aparente, sunt azi acoperiti de stratul gros de ceamur , peste care s-a asternut pojnita de var.Console nu exista , acoperisul pornind direct din cununa superioara a peretilor ,iar cheotorile sunt ascunse.
Numai crestaturile de la arcul dublou si grinda-tirant mai amintesc de talentul cioplitorilor in lemn de la Goila ,in ale caror case , pana nu demult , toata mobila era facuta de ei, ca si aproape toate uneltele agricole si de uz casnic din gospodarie.Au suplinit lipsa elementelor decorative in lemn numeroasele piese mobile de inventar.In anul 1931 se mai pastra la Goila o xilografie semnata de vestitul Pop Simion de la Hasdate(Gherla),xilografie datata -1842.
De la David Zugravu ,au cumparat usile de la altar , minuna pictate pe panza.La usa diaconeasca ("Sf. Ioan Zlataust"). se mai pot descifra cateva cuvinte dintr-o inscriptie:...s-au zugravit la anul 1764.David Zugravu".La usa "proscomidiei", inscriptia reaminteste numele talentatului pictor de biserica :"Sa se stie ca aceste dveri amu zugravitu eu David Zugravu..."Precizarile anului si numele zugravului sunt date deosebit de importante pentru conturarea vietii si activitatii celui care a fost cu adevarat un mare artist al vremii sale.
Un numar de 14 icoane pe sticla , toate lucrate de pictorii iconari de la Nicula , impodobesc peretii bisericii impreuna cu frumoasele stergare cu alesaturi geometrice tesute de femeile din sat. Dintre icoanele pe sticla , o "Sf. Troita" este cu totul iesita din comun , artistul popular contopind intr-o figura trei fete distincte incadrate in nimbul triunghiular.O imagine similara nu vom gasi in Bihor decat pe un perete al altarului bisericii de lemn din Sebis .David Zugravu, autorul acelui protret al Treimii , se va fi inspirat cu siguranta din imaginile reproduse pe unele icoane pe sticla ale zugravilor niculeni.Cele mai multe din icoanele de la Goila dateaza din secolul XVIII-lea, dovada ca inca de la construirea bisericii locuitorii din Goila au reusit sa le procure de la iconarii care le colportau de la un sat la altul al Transilvaniei.
Mai multi cercetatori amintesc ca la biserica din Goila se afla inainte vreme o Cazanie scrisa la 1724 de copistul "Popa Ioan din Tara Leseasca locuitoriu in Balaia".Nu se stie nimic de urmele acestui manscris ,la biserica aflandu-se doar cateva tiparituri romanesti mai vechi si mai noi.Amnintim dintre acestea:Apostol, Buzau 1703 si Liturghie, tiparita de Petru Bart la Sibiu in 1798.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu