marți, 13 aprilie 2010

Sannicolau de Beius- Turnul romanic


Sannicolau de Beius-turnul romanic



Monumentul ecclesiastic a evoluat de-a lungul sase etape, constand din trei faze principale de constructie, fiecare dintre ele cu cate doua subfaze. In acest din urma sector s-a construit, initial, o capela de curte, de dimensiuni mici, la care s-a adaugat ulterior o tribuna. Ina faza a doua, capela a fost inlocuita de o manastire de familie cu cladirile dispuse in jurul unei curti centrale, manastire care a suferit la randul ei o refacere. In ultima faza, biserica manastirii a fost extinsa. Si la acest monument refacerile I transformarile s-au caracterizat prin folosirea unor parti ale zidurilor din etapele anterioare.
Prin urmare, inceputurile monumentului din sectorul ,, Turnul romanic’’ coboara, foarte probabil, in a doua jumatate a secolului al XI-lea. Pentru o datare inca si mai timpurile lipsesc deocamdata descoperirile de materiale arheologice concludente.In acest caz al turnului romanic, constructia pastrata, singura in picioare din tot ansamblul, are o inaltime de 6 x 5,60 m. Fatadele de sud si de nord ale turnului clopotnita au avut initial un parter cu deschideri inalte de forma semicirculara, zidite din blocuri mari de piatra. In elevatie turnul are trei etaje, remarcandu-se o usoara retragere a zidariei.
Aceste tip de biserica are foarte bune analogii pe o arie extreme de extinsa din intreaga Europa centrala: Transilvania, Ungaria si Slovacia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu