marți, 27 aprilie 2010

Comuna RosiaComuna Rosia este una dintre cele mai mari comune ale judetului Bihor, fiind asezata in Depresiunea Rosia, la polele muntilor Padurea Craiului. Numele provine de l asolul rosiatic bogat in bauxita si oxid de fier. Se intinde pe o suprafata de 54 km patrati, pe patru vai. Acest loc se pare ca a fost inca din preistorie, insa documentar Rosia este mentionata abia in 1445 sub numele de ,,ROSSA” sau ,,ROSKIA”.
In zona este cunoscut ,, Dambul Hodisanului” de unde izvoraste Valea Vda cunoscuta in aval ca Valea Holodului. Dupa lupta de la Varna 1444, unde au murit 2 fii ai voievodului Ioan Bot din Remetea, fratii ramasi in viata sunt intariti sa stapaneasca asupra satelor Remetea-Rosia.
Datorita pozitiei topografice a comunei , aceasta are avantajul unei zone deosebit de pitoresti cu zone de deal impadurit dar si de munte. Avand un relief carstic, muntii din zona sunt spectaculosi prin numeroasele pesteri: Pesterea Alba, Pesterea Vacii, Pesterea Gruiet, Pesteresa care canta etc.
Deasemenea o deosebita atractie turistica sunt si Cheile Albioarei si Cheile Lazurilor care ofera un peisaj inedit tuturor celor care poposesc in aceste meleaguri. In acest loc orice deal, orice padure pote fi considerata un punct turistic, pentru ca iti ofera pe langa panarama deosebita si un aer foarte curat si o apa limpede ca lacrima.
Inca se mai pastreaza obiceiuri la diferite ocazii, una dintre cele mai indragite fiind la Craciun cand aceste traditii devin un motiv de distractie si de bucurie pentru toti oamenii in special pentru copii. Se mai pastreaza si diferite mestesuguri, sunt unele femei mai in varsta care mai au inca costume traditionale rosiene care le pastreaza cu sfintenie ca pe un dar deosebit.
Vizitarea Muntilor Padurea CRAIULUI si a comunei Rosia lasa o impresie puternica oricarui trecator, bogatia peisajului, aerul curat, linistea , osdpitalitatea oamenilor indeamna pe oricine sa revina aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu