luni, 12 aprilie 2010

Biserica '' Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril '' (biserica veche) din Sebis




Biserica “ Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril “

(Biserica veche)


1700 : An in care la Sebis, a existat o biserica de lemn acoperita cu sindrila, unde era preot, Ilisie, in varsta de 43 ani, acesta servind impreuna cu cei 4 fii ai sai.

1756 : Aici era preot Filimon

1756 - 1764 : Satenii si-au construit o alta biserica, cea de azi (peretii sunt din barne masive de stejar, iar acoperisul este unul dintre cele mai inalte din bisericile de lemn din Bihor, turnul intrecand inaltimea bisericii cu 12 metri ). Lungimea bisericii este de 13 metri la care se adauga cei 3 metri ai absidei pentagonale a altarului. Latimea bisericii este de 6 metri, iar inaltimea totala atinge 30 metri. Pe la mijloc, biserica are un brau sculptat care pare ca tine constructia in loc. Pictura bisericii a fost realizata de David Zugravu in 1754 prin indrumarea preotilor : Vasile, Filimon si Lupu, aceasta este foarte valoroasa, dar din pacate partea care s-a pastrat, este acoperita de un stat gros de fum.

1924 : S-a reparat acoperisul de sindrila de pe corpul bisericii, iar turnul s-a acoperit cu tabla zincata.

1949 : S-a schimbat sindrila de pe acoperis

1959 : S-a modificat turnul, invelindu-se cu tabla zincata si restul bisericii.

1976 – 1978 : S-au facut alte reparatii ( s-a subzidit fundatia, introducandu-se piatra cioplita sub talpile de stejar ale bisericii si s-a reacoperit cu sindrila corpul si turnul pentru a-i da autenticitate.

1982 : Pentru a proteja structura de rezistenta a bisericii, s-au scos clopotele din turn si s-au asezat, separat, intr-o clopotnita, construita special langa biserica.

1988 : S-a electrificat biserica

2002 : S-a reparat paratrasnetul bisericii. Biserica nu a fost tarnosita, dar este monument artistic, ea figurand la adresa satului Sebis, nr 1 si are codul 053011/1770 in lista monumentelor istorice si de arta din Romania . Ca obiect de valoare, n interior se mai pastreaza icoane vechi din lemn, pe sticla si mobilier foarte vechi (se distinge masa altarului care are piciorul confectionat din stalactita de pestera; un clopot al bisericii pe care scrie ca a fost turnat pentru satul Sebis in anul 1791.

Dintre preotii parohi ii amintim pe : Nichita Popa, Alexandru Horabagiu, Ilie Sarba, Gheorghe Gavra, Mircea Jurelic, Ioan Jurca si Radu Lucuta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu