marți, 13 aprilie 2010

Biserica Reformata din Remetea


Biserica reformata din Remetea




Biserica Reformata-Calvina din Remetea, aflata la cca. 9 km de orasul Beius. Asezata in centrul comunei, pe un mic platou inconjurat de apele paraului Meziad, biserica, fara a fi de dimensiuni impresionante, se remarca prin stilul architectonic, dar mai ales prin picturile sale interiore.
Aceasta biserica s-a construit in sec. XIII in stil romanic si in sec.XIV s-au facut modificari substantiale in perioada care s-au pictat mai multe picture cu sfintii: Sf. Ladislau, Sf. Ion si Sf. Emeric si niste parti sterse din ingerul Mihail, apostoli si zbiciuirea lui Iisus Hristos. Reconstituirea picturilor si acuma este in desfasurare. Biserica este una dintre cele mai importante constructii din perioada regilor Arpad.
In anul 1879 arhitectul Francis Storno a ridicat un plan al monumentului, intrat intr-un proiect de reabilitare a catorva ansambluri medievale din vechiul comitat al Bihorului. Un alt plan a fost alcatuit de canonicul Bunytay Vincze, care mentioneaza existenta unei sacristii pe latura nordica a bisericii.
Peretii navei si ai absidei sunt strapunsi la randul lor de patru ferestre dintre care trei pe latura sudica si una aflata in partea centrala a absidei.
Pictura interioara a bisericii reprezinta o adevarata revelatie, care a putut delimita, chiar daca numai relativ, etapele de functionare a monumentului. Trebuie mentionat ca picture murala a fost complet obturata timp de mai bine de trei secole, dupa ce enoriasii au imbratisat religia calvina, cu pronuntat caracter iconoclast, care potrivit principiilor sale nu admitea imaginea divinitatii si a sfintilor in lacasele pe care le patrona.
Trebuie mentionat ca din fresca ce decora in Evul Mediu biserica, se mai pastreaza doar fragmente, aflate unul in partea nord-vest al absidei iar celalalt pe peretii sip e bolta din dreptul intrarii de sub turn.
Datarea monumentului este anterioara anului 1345. Datarea mult mai exacta a monumentului se poate face doar printr-o cercetare arheologica exhaustive, precum si una de parament, care pot lamuri mult mai bine etapele de constructie ale acestui ansamblu deosebit.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu